Pe harta cu zonele unde se produc cele mai multe accidente judeţul Cluj este marcat de cinci ori. Trei puncte negre sunt în comuna Florești, unul pe drumul care leagă localităţile Mărtineşti şi Vâlcele, iar el de-al cincilea punct este situat pe DN1 C în localitatea Iclod. Potrivit statisticilor şoselele din România sunt cele mai periculoase din Uniunea Europeană.
Un punct negru pe hartă reprezintă un sector de drum cu lungimea de maxim un kilometru, pe care au avut loc în cinci ani consecutivi cel puţin 10 accidente rutiere. La nivelul judeţului Cluj avem cinci astfel de zone. Campioană este comuna Floreşti, unde poliţiştii au semnalizat harta cu 3 puncte negre.
Drumul European 60, la intrare în localitatea Floreşti, este una dintre cele mai periculoase porţiuni de drum din ţară. Pe o distanţă de trei kilometri de aici au avut loc în ultimii cinci ani 34 de accidente rutiere, soldate cu 12 morţi şi 28 de răniţi grav. Oamenii care trec zilnic pe această porţiune de drum spun că aici se întâmplă des să fie martori ai accidentelor.
Printre cauzele care au dus la trasarea punctelor negre în această zonă se numără traversarea neregulamentară a pietonilor, neasigurarea şoferilor la schimbarea direcţiei de mers şi neadaptarea vitezei acestora la condiţiile de drum.
Pe lângă cele 3 puncte negre din Floreşti, Poliţia Rutieră a mai semnalizat harta judeţului Cluj în alte două zone. „Tot pe DN1 E60, un alt punct negru avem între localităţile Mărtineşti şi Vâlcele. Cel de-al cincilea punct este situat pe DN1 C în localitatea Iclod”, explică Sorin Precup, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Poliţie Rutieră Cluj.
La nivel naţional, cea mai periculoasă şosea rămâne tot DN1, din Bucureşti spre Comarnic, unde s-au produs 450 de accidente majore în ultimii cinci ani.
Statistica accidentelor rutiere în punctele negre din județul Cluj