Revista „Obcina literară”, care apare sub egida Muzeului Rural „EMILIANUS” din Horodnic de Sus, publicaţie care poartă marca Editurii Flondor din Rădăuţi şi se distribuie gratuit în spaţiul bucovinean, ne propune, în cuprinsul numărului cu care încheie anul 2012, un grupaj de texte care circumscrie diversitatea acţiunilor culturale care, prin implicarea şi participarea oamenilor de cultură din această zonă, lasă consistente urme pentru posteritate.
Relatări, comentarii şi imagini semnificative
Fie că este vorba de ediţia a XXIII-a a sărbătorii de suflet „Limba noastră cea română”, care a avut loc în luna septembrie, la Cernăuţi, sau de „Toamna băcăuană”, cu buchetul său de activităţi culturale, de evenimentul care a reunit la Palatul Administrativ din Suceava oamenii de cultură ai judeţului sub deviza „Împreună pentru cultura suceveană”, de spectacolul de poezie, culoare şi muzică prilejuit de aniversarea poetului Ion Beldeanu sau de manifestarea cu genericul „Octombrie de Bucovina”, cu expoziţia de linogravură „Suceava - caligrafii sentimentale”, publicaţia ne oferă ample relatări, comentarii şi imagini semnificative.
Medalioane dedicate unor personalităţi culturale bucovinene
Câteva medalioane, care sunt dedicate unor personalităţi culturale bucovinene, prof. Vasile Ţigănescu (1899-1971), criticul şi istoricul literar George Muntean (care ar fi împlinit vârsta de 80 de ani), artistul plastic Radu Bercea, prof. Octavian Nestor şi scriitoarea Iulia Mihăileanu, întregesc cuprinsul acestei reviste.
Prin scrierile lui Gherasim Maxim cunoaştem „Delta Dunării în viziunea unui bucovinean”, „Lacul Roşu - <ţinutul> misterelor” ni se dezvăluie în materialul semnat de Carmen-Bernadeta Anghel, iar Cătălina Orşivschi ne prezintă colecţia familiei din faimosul Muzeu al Oului de la Vama.
Panoplia cu diplome
Lecţia de r