Atmosferă tipic germană cu cârnăţărie şi şniţele uriaşe la Die Deutsche Kneipe. Gulaş unguresc şi papricaşuri din Câmpia Panoniei la Duna şi picanterii indiene la Haveli. Sursa: Marian Ilie
Oricât ar părea de ciudat, gastronomia germană e una dintre cele mai variate din Europa. Chiar şi dacă vorbim numai de cârnaţi, varietatea acestora e la fel de mare ca a brânzeturilor franţuzeşti, de pildă. Unde mai pui că berea nemţească a cucerit întrega lume. Bucătăria maghiară, la rându-i are atât influenţe nemţeşti că, vorba aia, Ungaria a fost egala Austriei în defunctul Imperiu habsburgic, cât şi iuţeala condimentelor asiatice dată de anii cât au fost paşalâc turcesc. SUMARUL ARTICOLULUI DE VEGHE PRIN CÂRCIUMI: Germania, Ungaria şi India. Trei culturi culinare şi o singură asemănare: ardeiul iute! Duna – delicatesele PanonieiO bucătărie milenară care te arde la propriu
Dar, de departe, cea mai condimentată mâncare din lume e cea a subcontinentului indian. Nici n-ar putea fi altfel că, pe pământul cuprins între Hymalaya, Marea Arabiei şi Golful Bengal, se află paradisul mirodeniilor. Un festin într-o cârciumă nemţească tradiţională, altul într-o "csarda" futuristă ungurească şi un popas care ne-a ars limbile într-un restaurant indian, au fost "porturile" de escală în săptămânalul nostru periplu culinar.
Die Deutsche Kneipe – o crâşmă nemţească 100%
Un neamţ începe masa, întotdeauna, cu o bere. O Hefeweizen, blondă, din grâu, nefiltrată, la 14 lei halba, a fost alegerea perfectă înainte de o plăcintă alsaciană. La aspect ca o pizza, dar cu un blat mai fin uns cu smântână, cu brânză de capră, ceapă şi kaizerfleisch – un kaizer afumat şi iuţită cu paprika a mai cerut o bere. La fix cu o porţie de şase Braunschweiger bierknacker – cârnaţi de bere picanţi, cu muştar dulce cu miere, la 25 de lei porţia. Pleşcoii noştri sunt o glumă...
După ăştia chemi p