Un singur coleg răcit contaminează cu virusuri jumătate din suprafeţele comune, cum ar fi clanţele, imprimanta sau frigiderul din birou. Şi asta doar până la ora prânzului, atenţionează specialiştii, care insistă ca persoanele răcite să-şi ia concediu medical.
Virusurile care provoacă infecţii respiratorii se răspândesc cu o mare rapiditate în birou, la serviciu, potrivit medicilor de la Universitatea din Arizona, SUA, citaţi de cotidianul „Daily Mail“ . Aceştia au încercat să afle, cu ajutorul unui experiment, cât de mult ne expune riscului de îmbolnăvire un coleg răcit. Pentru a afla răspunsul, un angajat a fost contaminat de oamenii de ştiinţă cu trei tipuri de virusuri artificiale, similare celor care provoacă răceala, gripa şi infecţiile gastrointestinale.
La patru ore de la începerea programului de muncă, medicii americani au prelevat probe de pe suprafeţele din birou, dar şi de pe mâinile celorlalţi angajaţi. Testele de laborator au arătat că peste 50% din suprafeţe erau contaminate. Specialiştii au fost surprinşi să descopere că acelaşi procent de oameni era infectat cu cel puţin unul dintre virusuri. Nu toţi ajung să dezvolte simptome de gripă ori de răceală, pentru că sistemul imunitar al unora poate anihila virusurile.
Riscul angajaţilor de a se infecta cu unul dintre cele trei virusuri din experiment variază între 40% şi 90%, potrivit studiului american. Virusurile utilizate în cadrul acestui studiu nu produceau simptome, aşa încât procentul reflectă doar infectarea prin atingerea suprafeţelor contaminate, nu şi infectarea prin tuse şi strănut. Prin urmare, dacă adăugăm şi acest risc, procentul ar fi mai mare.
„Angajaţii nu s-au plimbat prea mult prin birou. Cei mai mulţi dintre ei au intrat în încăpere, s-au aşezat pe scaun şi au început să lucreze la calculator. Au mai mers din când în când la toaletă şi au folosit la comun bucă