Dezbaterea a avut loc la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia şi a reunit teologi, istorici şi susţinători ai incinerării.
La întâlnire a fost prezent şi istoricul Marius Rotar, de la Universitatea „1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, considerat un pionier al cercetărilor asupra morţii în Romînia. Este autorul primei teze de doctorat dedicată exclusiv analizei morţii în istoriografia românească (2005). În plus, a publicat peste peste 30 de studii despre moarte în reviste de specialitate din Romania, SUA, Anglia, Italia şi Republica Moldova.
Cercetătorul a prezentat un studiu legat de incinerarea în România modernă – un contur istoric, cu accent pe poziţia Bisericii Ortodoxe Române asupra cremaţiunii şi activitatea cremaţioniştilor români. Arheologul Mihai Gligor a trecut în revistă incinerarea în preistorie. Inevitabil a fost atins şi scndalul recent legat de incinerarea regizorului Sergiu Nicolaescu. O analiză pe această temă a fost prezentată chiar de decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă, Emil Jurcan. Alte subiecte aduse în prim plan au fost despre atitudinea BOR faţă de incinerare şi riturile funerare la tibetani.
Pro şi contra cremaţiune
Subiectul cremaţiunii în România actuală a fost dezbătut aproximativ două ore şi jumătate. „Recunosc că am avut numeroase temeri ducându-mă la această dezbatere, cunoscând foarte bine vehemenţa anticremaţionistă a BOR. Însă toate aceste temeri au fost spulberate, teologii ortodocşi prezenţi la dezbatere, dându-mi posibilitatea să spun orice îmi venea în suflet, să critic şi să fac observaţii, cred eu întemeiate. Am mers pe ceea ce ştiu eu mai bine, prezentându-mi acolo punctul de vedere: evoluţia istorică a cremaţiunii moderne în România, problemele actuale ale sistemului funerar din ţară, precum şi utilitatea publică a incinerării. Nu am intrat în analiza textelor biblice şi nici dogmatice sau