IMM-urile riscă să intre în faliment. Avertismentul vine de la analiştii economici, care spun că introducerea, începând de astăzi, a impozitului de 3% pe venit, pentru firmele cu un venit mai mic de 65.000 de euro, va avea efecte dezatruoase asupra multor firme mici şi mijlocii.
Până acum, patronii firmelor mici şi mijlocii aveau dreptul să opteze pentru varianta plăţii impozitului de 16% pe profit. În cazul în care nu aveau profit, nu plăteau nimic. De astăzi, însă, lucrurile vor sta altfel. Firmele care au realizat venituri sub 65.000 de euro în 2012 vor plăti impozit de 3% pe cifra de afaceri. Nici numărul de angajaţi nu mai este obligatoriu.
Mariana Man, şef birou asistenţă contribuabili la Direcţia Finanţelor Publice Cluj, spune că potrivit vechilor prevederi legale IMM-urile trebuiau să aibă cel mult 9 angajaţi, iar acum această cifră nu mai e obligatorie.
Analiştii economici spun că efectele vor fi negative pe toate planurile. Pe de o parte, se vor închide din ce în ce mai multe intrprinderi, pe de altă parte, va creşte evaziunea fiscală. De aici şi scăderea contribuţiilor la bugetul de stat.
"Foarte multe din aceste firme mici vor directiona rezultatul astfel incat sa sa nu aiba profit la sfarsit, este o componenta de evaziune care se manifesta in randul firmelor mici si prin acest mod se va ajunge la scaderea plafonului de impozitare cu 3%, prin scaderea incasarilor la bigetul de stat", explică analistul economic Irimie Popa.
"Cu siguranţă aşa cum s-a întâmplat in urmă cu 4 ani (când a fost introdus impozitul forfetar-n.red.) când au dispărut de pe piaţă vreo 400.000 de firme, şi acum vor dispărea de pe piaţă altele, pentru că această taxă nu-şi are locul", spune analistul economic Iosif Pop.
Specialiştii spun că se aşteaptă ca de pe piaţă să dispară în primul rând firmele din sectorul serviciilor.
"Efectele sunt de