Procurorul criminalist Marius Iacob (foto) a explicat pentru jurnalul.ro cum poliţiştul Cristian Cioacă ar putea fi condamnat pentru crimă chiar dacă cadavrul Elodiei nu va fi găsit vreodată. Redăm în continuare câteva fragmente din interviu.
"- Sunt unii, chiar şi din lumea juriştilor, care susţin că nu se poate condamna pentru crimă, în absenţa cadavrului. Există în România astfel de condamnări?
Există şi la noi condamnări definitive pentru omor, pronunţate în lipsa cadavrului. Aşa cum am susţinut de mai multe ori, inexistenţa cadavrului, care poate fi ascuns sau distrus cu uşurinţă, nu e un impediment în ceea ce priveşte tragerea la răspundere penală a autorului infracţiunii de omor" spune Marius Iacob.
- Spre deosebire de celelalte condamnări pentru crime fără cadavru din România, aici nu există nici recunoaşterea faptei. Credeţi că sunt judecătorii pregătiţi, sufleteşte şi profesional, pentru un astfel de caz?
- Da, eu cred că judecătorii sunt pregătiţi. Totul e ca din conţinutul dosarului, din interpretarea şi coroborarea probelor administrate, să rezulte, fără dubiu, faptul că persoana al cărei cadavru nu se găseşte a fost victima unei infracţiuni intenţionate împotriva vieţii, precum şi vinovăţia autorului infracţiunii.
- Chiar dacă agresorul refuză, să zicem, să-şi recunoască fapta?
- Chiar dacă agresorul refuză să recunoască. Declaraţia lui constituie mijloc de probă numai dacă se coroborează cu alte probe. În legislaţia procesual penală din România prevalează principiul că nu există o “regină” a probelor. Probele n-au o valoare dinainte stabilită şi trebuie interpretate prin coroborarea lor.
- Adică, nu există crima perfectă?
- Din punctul meu de vedere, nu există crima perfectă! Orice crimă lasă urme.
Însă, procurorul Marius Iacob nu exclude ca într-o bună zi, chiar din