România are 2.500 de oameni care trăiesc datorită transplantului, iar alte câteva mii sunt pe lista de aşteptare, din cauza numărului încă mic de donatori, de specialişti din programul naţional şi de centre unde sunt realizate operaţiile.
Senatorul braşovean Marius Neculoiu (PNL) lucrează un proiect de modificare a actualei Legi a transplantului. Demnitarii au mai încercat şi acum doi ani să introducă prevederea acordului prezumat în lege, însă aceasta nu a fost promulgaă, strânind reacţii vehemente şi din partea Bisericii Ortodoxe din România. Dr. Neculoiu susţine că noile modificări ale legislaţiei ar urma să crească numărul de dontatori, prin introducerea acestui acord, respectiv ca în momentul în care o echipă de specialişti constată moartea celebrală a unui pacient, să se poată preleva organe. „În momentul de faţă este necesar acordul familiei pentru prelevarea de organe şi se pierde foarte mult timp. De exemplu, În Spania, se aplică acest acord prezumat. Totodată, vrem să introducem şi prevedere prin care fiecare român să îşi exprime încă din timpul vieţii acordul în ceea ce priveşte prelevarea de organe, iar acest lucru să fie menţionat pe cardul de sănătate”, a explicat senatorul braşovean.
Doar două prelevări, în 2012, la Braşov
Acesta speră că în maximum două luni proiectul de lege să fie definitivat, iar cât mai multe vieţi să poată fi salvate prin transplant. Acesta a precizată că anul trecut, la Braşov, au fst efectuate doar două prelevări de organe, însă au existat 20 de cazuri de moarte celebrală. „În cinci cazuri pacienţii nu au avut aparţinători,în alte şapte au refuzat familiile, iarde la restul nu puteau fi prelevate, fiindcă aveau diverse afecţiuni”, a spus dr. Neculoiu.
România are 2.500 de oameni care trăiesc datorită transplantului, iar alte câteva mii sunt pe lista de aşteptare, din cauza numărului încă mic de donatori