Preşedintele francez François Hollande a sosit sâmbătă la Sévaré (centru), în cadrul unei vizite de câteva ore în Mali, după trei săptămâni de la declanşarea unei operaţiuni militare franceze menite să respingă grupări islamiste din nordul acestei ţări, relatează AFP.
Primit, la coborârea din avion, de către preşedintele interimar Dioncounda Traoré, Hollande este însoţit de trei miniştri francezi, şi anume Laurent Fabius (Externe), Jean-Yves Le Drian (Apărare) şi Pascal Canfin (Dezvoltare). El urmează să efectueze o vizită la Tombouctou (nord) şi la Bamako.
Cei doi şefi de stat vor merge împreună la Tombouctou, unde se vor întâlni cu forţele franceze şi maliene, iar ulterior vor efectua o vizită la institutul în care sunt conservate zeci de mii de manuscrise preţioase, dintre care unele au fost incendiate de către combatanţi islamişti.
La Tombouctou, un jurnalist AFP a constat că oraşul era plin de militari francezi şi malieni.
Hollande şi Traoré urmează să participe, ulterior, la un prânz de lucru la Bamako, după care preşedintele francez va reveni la Paris.
În cadrul acestei vizite în Mali, preşedintele Hollande ar urma să îndemne ţările africane să preia rapid ştafeta de la Franţa şi să lanseze un apel la dialog politic şi la o reconciliere naţională în această ţară.
Preşedintele francez, care speră să obţină un capital de pe urma unor succese militare care ar urma să îi asigure o primire triumfală în Mali, ar putea să anunţe, de aemenea, începerea unei dezangajări franceze, în contextul în care peste 3.500 de militari francezi se află pe teren.
Intervenţia franceză a început la 11 ianuarie, la o zi după declanşarea unei ofensive spre sudul Mali a unor grupări islamiste armate cu legături cu Al-Qaida, care ocupau partea de nord a ţării de aproximativ zece luni.
Preşedintele f