Guvernul estimează că va obţine pe "CFR Marfă", în urma vânzării unui pachet de 51% din acţiunile companiei de stat, suma de 268.752.103 lei (puţin peste 60 de milioane de euro), care va fi vărsată la trezoreria statului, după cum reiese din proiectul de buget al Ministerului Transporturilor (MT) privind activitatea de privatizare pe anul 2013.
Aşteptările nu par a fi foarte ridicate, dacă luăm în calcul preţul pe care autorităţile sperau să-l obţină în anii trecuţi pentru privatizarea operatorului feroviar de marfă - cel puţin 1 miliard de euro.
Proiectul de buget a fost postat, la finalul săptămânii trecute, pe site-ul MT, urmând să fie supus dezbaterii până în data de 11 februarie.
"Prin adoptarea actului normativ propus se creează condiţiile necesare pentru ca un număr de acţiuni emise de societăţi comerciale să poată trece din proprietatea statului în proprietate privată", arată documentul.
Acesta estimează că veniturile bugetare ale MT vor înregistra, în anul 2013, un nivel de aproximativ 341 milioane de lei, subliniind: "Având în vedere efectele crizei economico-financiare asupra activităţii companiilor/societăţilor naţionale care funcţionează sub autoritatea MT, se estimează că veniturile din dividendele aferente exerciţiului financiar 2012, care vor fi încasate în 2013, vor înregistra o creştere cu aproximativ 25% faţă de estimarea pentru anul 2012, de 40.000.000 lei, propunându-se la acest capitol bugetar un nivel de 50.000.000 lei".
Guvernul estimează că veniturile din privatizările făcute în acest an vor înregistra un nivel de circa 291 milioane de lei, ce rezultă, în principal, din vânzarea unui pachet majoritar de acţiuni ce reprezintă 51% din capitalul social al "CFR Marfă".
Potrivit proiectului de buget, printre altele, este necesară alocarea unor sume corespunzătoare la capitolul "Cheltuieli legate de plata onorar