Pe o ploaie mocănească, cea de-a III-a ediţie a Concursului judeţean de tăiat porci, desfăşurat sâmbătă la Carei la fostul târg de porci, a aliniat la start un număr de 25 de echipe, atât din judeţul Satu Mare, cât şi din judeţul Harghita şi din Ungaria. La concurs a participat şi preşedintele naţional al UDMR, Kelemen Hunor, care alături de preşedintele Organizaţiei Judeţene Satu Mare a UDMR, senatorul Pataki Csaba, au trecut în revistă preparatele din carne de porc, dar şi vinul fiert sau pălinca, produse care se găseau din abundenţă la standurile echipelor. După lungi şi grele dezbateri, juriul a direcţionat marele premiu către echipa din Cernatul de Jos, judeţul Covasna, care a reuşit să obţină cel mai mare punctaj.
Zeci de participanţi înscrişi în concurs
La această ediţie, s-au înscris în concurs mai puţine echipe decât anul trecut – doar 25 faţă de cele 36 cât s-au înscris în 2012. De asemenea, şi în acest an s-a înscris în concurs o echipă din afara judeţului Satu Mare, respectiv din localitatea Cernatul de Jos, judeţul Covasna, dar şi o echipă din localitatea Dunakiliti – Ungaria, care a străbătut peste 600 de kilometri pentru a-şi arăta abilităţile culinare la invitaţia specială lansată de către preşedintele UDMR Satu Mare, senatorul Pataki Csaba. Din păcate, deşi trebuia să înceapă la ora 8.00, vremea rea a întârziat cu o oră debutul concursului, pauză numai bună pentru a pregăti ustensilele de preparat cârnaţi, caltaboşi, sângerete sau tobă, fiecare după reţeta proprie, dar şi pentru a servi un pahar cu vin fiert şi pălincă. Lucru important de precizat, competitorii nu au făcut rabat de la regulile europene, asomând porcii înainte de sacrificare.
Concurs “supravegheat” de liderii UDMR
La concurs au fost prezenţi mai mulţi lideri ai UDMR, printre care şi preşedintele naţional al UDMR, Hunor Kelemen. UDMR Satu Mare a fost ce