Delegat comisar-şef la Garda de Mediu Bihor, după ce fostul şef al instituţiei, Gheorghe Raţiu, a fost trimis în judecată, Bruno Paşcu spune că instituţia funcţionează normal, în ciuda scandalului de corupţie care a atras atenţia opiniei publice.
În ce priveşte unul dintre subiectele arzătoare ale actualităţii, noul şef al Gărzii, care lucrează în instituţie încă de la înfiinţarea ei, crede că rezervaţia naturală Lacul Peţa, secată de apă de luni bune, mai poate fi salvată de la pieirea veşnică doar dacă se acţionează profesionist.
Activitatea Gărzii, în normalitate
- Garda Naţională de Mediu e condusă de un bihorean, Ovidiu Dăescu, la fel şi Ministerul Apelor şi Pădurilor, unde e şefă Lucia Varga. Ca judeţ, ne ajută ori ne obligă în vreun fel acest lucru?
- Nu pot vorbi despre ajutor sau obligaţii. În orice judeţ trebuie să se respecte legislaţia de mediu. La fel şi la noi.
- Cum decurge activitatea instituţiei în urma scandalului de corupţie în care a fost implicat fostul şef şi alţi angajaţi ai Gărzii de Mediu Bihor? Există probleme de personal?
- Activitatea decurge normal, fără probleme deosebite. Fostul şef şi încă un angajat şi-au încetat raporturile de serviciu. Este clar, totuşi, că dacă personalul ar fi mai numeros şi mai performant, şi problemele de mediu ar fi mai puţine.
- O problemă acută de mediu a Bihorului este lacul secat cu nuferi din Băile 1 Mai, de care v-aţi ocupat nemijlocit. Mai poate fi salvată rezervaţia? Cine e de vină pentru situaţia de acum?
- Există şanse de salvare a rezervaţiei, dacă se procedează profesionist şi se analizează în detaliu soluţiile propuse de specialişti. Luna aceasta, nivelul apei în Ochiul Mare a crescut cu 70-80 cm, iar la suprafaţa apei sărea puiet de peşte. Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu a aplicat o sancţiune contravenţională custodelui, Muzeul Ţării C