* Cei din curţi pot scăpa dacă stăpânul plăteşte o taxă de o sută de lei pe an
În următoarele luni, medicii veterinari din cabinetele de specialitate de pe raza municipiului Buzău vor demara operaţiunile de sterilizare a câinilor cu şi fără stăpân.
Un Regulament privind controlul reproducerii câinilor în scopul protecţiei mediului şi preîntâmpinarea răspândirii bolilor zoonotice pe raza administrativ-teritorială a municipiului Buzău a fost votat de către consilierii municipali buzoieni în şedinţa de luna trecută. Astfel că, în următoarele luni, toţi câinii fără valoare chinologică, fie masculi, fie femele, de pe raza municipiului Buzău, ar urma să fie sterilizaţi. Sunt vizaţi atât câinii de pe stradă, cât şi cei din curţile oamenilor.
Pentru câinii din a doua categorie poate exista, totuşi, o scăpare de la sterilizare. Aceasta dacă proprietarul va consimţi să plătească o taxă de o sută de lei pe an. Câinii de rasă sunt excluşi din programul de sterilizare. Costul sterilizării unui câine se ridică la 1,5 milioane de lei vechi, iar banii necesari vor veni atât de la bugetul local, cât şi de la ONG-uri. „Vom căuta să folosim cât mai puţin fondurile locale, vom merge în instituţii, în societăţi comerciale unde, prin diverse forme legale, ONG-urile vor încerca să adune sume pentru această operaţie, astfel încât să se demareze în forţă această acţiune. Cel care decide dacă animalul va fi sterilizat va fi medicul veterinar, pentru că sunt şi situaţii în care sterilizarea nu este recomandată, pentru că animalul poate fi în vârstă, are diverse afecţiuni sau nu poate rezista la tranchilizare”, a precizat, după şedinţa Consiliului Local, medicul Dănuţ Păle, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari din Buzău.
Banii strânşi în urma încasării taxei anuale de 100 de lei, plătită de stăpânii care refuză să îşi sterilizeze patrupedele din curte, în c