Campanie de informare a Fundaţiei Wings asupra obezităţii şi complicaţiilor acestei suferinţe
La copii, stilul de viaţă şi tiparele alimentare pot spori riscul apariţiei timpurii a unor boli precum diabetul. Obezitatea infantilă constituie o afecţiune frecventă, copiii fiind diagnosticaţi cu metabolism glucidic alterat sau cu un sindrom metabolic, cu consecinţe foarte grave asupra sănătăţii. În acest sens, Fundaţia Wings desfăşoară o amplă campanie de informare asupra obezităţii precum şi un program de combatere a obezităţii infantile. Săptămâna aceasta ne îndreptăm atenţia asupra diabetului, una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate asociate cu excesul ponderal şi obezitatea.
Diabetul zaharat este o problemă de sănătate majoră din ce în ce mai răspândită în Europa. Acest sindrom e caracterizat prin valori crescute ale concentraţiei glucozei în sânge (hiperglicemie) şi dezechilibrarea metabolismului.
Există trei forme principale de diabet zaharat: tipul 1, tipul 2 şi gestaţional (de sarcină).
Stilul de viaţă
Întreaga lume se confruntă cu o pandemie de diabet zaharat tip 2, din cauza occidentalizării modului de viaţă, îmbătrânirii populaţiei, urbanizării, care au drept consecinţe modificări ale alimentaţiei, adoptarea unui stil de viaţă sedentar şi dezvoltarea obezităţii.
Se impune ca, imediat după diagnosticare, să se identifice modalităţile de intervenţie asupra stilului de viaţă. Prin ameliorarea stilului de viaţă şi menţinerea greutăţii corporale ideale, scăderea valorilor glicemice, normalizarea valorilor lipidelor serice şi a acidului uric (sau aducerea cât mai aproape de normal), menţinerea unor valori optime ale tensiunii arteriale putem preveni apariţia acestuia.
Controlul bolii
Costurile legate de bolile cauzate de nutriţie reprezintă aproximativ 30% din costur