* Şefa Secţiei de Boli Infecţioase vrea proiect de lege pentru subvenţionarea costurilor
Costurile achiziţionării vaccinului antirabic sunt o povară prea mare pentru bugetul Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, care suportă în totalitate cumpărarea lui.
Cum banii sunt mereu insuficienţi şi achiziţiile medicamentelor se fac după posibilităţi, a devenit o obişnuiţă ca Secţia de Boli Infecţioase să rămână fără vaccin antirabic atunci când este mai mare nevoie de el. De aceea, reprezentantul Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţen de Urgenţă Buzău a cerut Consiliului Judeţean să facă demersuri către forurile de la Bucureşti în vederea adoptării unui proiect de lege care să vizeze subvenţionarea costurilor pentru acest vaccin. „Noi cheltuim aproximativ 3 miliarde de lei vechi în fiecare an pentru această cauză. Primim vaccinul din Franţa pentru vaccinarea antirabică şi, mai nou, şi pentru cea antitetanică şi, din câte ştiu eu, vaccinul antitetanic se va scumpi de 11 ori şi măcar o parte din bani să-i recuperăm dacă ar fi un cadru legal", a precizat şefa Secţiei Boli Infecţioase, medicul Elena Damian.
Preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari Buzău, Dănuţ Păle, a atras atenţia, la rândul său, că Statul cheltuie mai mulţi bani pentru sterilizarea câinilor din curţile oamenilor decât pentru acest vaccin antirabic necesar oamenilor care ajung la spital muşcaţi de aceste animale. „Nu este normal ca statul român să subvenţioneze, la un cetăţean la curte, sterilizarea a zece câini pe care nu ştiu pentru ce îi ţine, plus vaccinul antirabic pe care statul ni-l dă gratuit. Vă rog să înţelegeţi că ar trebui să plece de jos în sus, poate chiar de la Buzău, către naţional, o rezolvare pentru această problemă. Se cheltuie foarte mulţi bani cu rezultate foarte puţine", a spus Dănuţ Păle în cadrul şedinţei C.J. de săptămâna trecută. O propunere scrisă