Cel mai adesea aruncam la gunoi cojile fructelor si legumelor fara sa realizam ca, de fapt, aruncam ce e mai bun, mai bogat in nutrienti necesari functionarii normale a organismului. Din nestiinta, aruncam farmacii intregi de vitamine si minerale, multi antioxidanti si fibre alimentare.
Cojile de ceapa sunt foarte appreciate in medicina traditionala. Ceapa, in intregul ei este un adevarat izvor de sanatate, dar putini stiu ca straturile exterioare sunt mult mai bogate in antioxidanti decat miezul. In caz de reumatism sau guta se recomanda, in fiecare dimineata, cate un pahar de decoct de coji de ceapa. Ceaiul din coji de ceapa este cel mai bun leac de tuse.
Cojile de cartofi au mult potasiu in compozitie, flavonoide cu actiune antioxidanta si antitumorala, vitamine din grupul B, fibre alimentare, compusi fenolici care pot regla activitatea cardiaca. Din coaja de cartofi bine spalata si fiarta in apa se face o fiertura care se bea ca leac pentru hipertensiune si reumatism. In plus, cojile fierte se pot aplica pe articulatiile dureroase sip e ranile care se vindeca greu.
Coaja de castraveti regleaza tensiunea. Nu curata niciodata castravetii. Contin dioxid de siliciu, un nutrient extrem de important care atenueaza semnele imbatranirii si contribuie la consolidarea parului si unghiilor.
Cojile de castraveti sunt bogate in enzime, vitamine A si C, calciu, fier, fosfor, potasiu, carbohidrati. Toate acestea ajuta la normalizarea tractului digestiv, cojile fiind, in acelasi timp, si un bun diuretic, protejeaza ficatul si stomacul, iar aplicatiile local, vindeca pielea afectata de detergenti si scad febra.
Cojile de mere nu trebuie aruncate pentru ca sunt extrem de valoroase. Inainte de orice, cojile sunt un leac excelent pentru bronsita. Daca suferi de insomnie, o infuzie din coji de mere iti poate fi de un real folos.