Persoanele cu autism din Neamț și familiile acestora pot beneficia acum de asistență de specialitate, gratuită, în cadrul Centrului de consiliere și asistență pentru persoane cu autism – Neamț, în limita locurilor disponibile.
Centrul funcționează în Piatra Neamț, strada 1 Decembrie 1918, nr. 68, în cadrul Complexului de Servicii “Ion Creangă”. Centrul funcționează din martie 2012 și oferă intervenții personalizate fiecărui beneficiar, în funcție de vârstă, felul specific în care a fost afectat de această tulburare și disponibilitatea sa și a familiei sale de a participa la sesiunile de lucru.
Centrul este deservit de personal specializat – psihologi și/sau psihopedagogi instruiți în lucrul cu persoane cu autism. Aceștia evaluează fiecare caz nou în parte și, împreună cu familia, realizează un plan de intervenție, pe termen mediu sau lung, în funcție de nevoile fiecăruia. Sesiunile de lucru sunt, după caz, atât individuale cât și de grup. Psihologii de la Centru fac, de asemenea, recomandări pentru servicii conexe și oferă consiliere părinților și familiilor persoanelor cu autism. Persoanele cu autism și familiile acestora pot beneficia de servicii în limita locurilor disponibile, în funcție de personalul alocat în cadrul centrului. Prioritate au familiile cu venituri reduse, defavorizate din punct de vedere psihosocial.
Până în acest moment, la Centrul de consiliere și asistență pentru persoane cu autism din Neamț, beneficiază de asistență 18 copii cu vârste cuprinse între 3 și 11 ani. Elena Alui Gheorghe, psiholog în cadrul acestui centru, a declarat: “În cazul copiilor cu autism, scopul terapiei este dezvoltarea capacității lor de a comunica și a relaționa cu ceilalți, formarea deprinderilor de autoservire și învățarea abilităților necesare pentru a se adapta la mediul social. În cadrul centrului se lucrează individual cu fiecare co