*Centrul de Sănătate de la Pârscov a rămas cu lacătul pe uşă din cauza birocraţiei şi a repetatelor schimbări de la vârful Ministerului Sănătăţii
La cererea ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, judeţele trebuie să transmită, pe o metodologie uniformă şi unitară, o strategie a sănătăţii publice până în anul 2020, pentru a se stabili ce spitale închise trebuie să fie redeschise.
„Pe baza strategiei pe care o va prezenta fiecare judeţ în parte, vom şti ce investiţii au rămas neterminate, în funcţie de strategie ce investiţii trebuie continuate, ce investiţii trebuie închise şi abandonate, să vedem spitalele închise care trebuie deschise”, a arătat acesta. Oficialul a făcut aceste declaraţii la dezbaterea în comisiile parlamentare pentru buget-finanţe ale Parlamentului a bugetului pentru anul 2013 alocat Ministerului Sănătăţii.
„Nu aş vrea să luăm o decizie de deschidere aşa de stupidă cum a fost cea de închidere, adică fără niciun discernământ, fără nicio evaluare”,a subliniat acesta. Ministrul a arătat că a luat o „decizie de principiu” ca, în circa două săptămâni, să înainteze un memorandum în Guvern prin care va solicita, „pe o metodologie uniformă şi unitară”, tuturor judeţelor, să îi transmită o strategie a sănătăţii publice până în anul 2020. Nicolăescu a mai spus că, atunci când va primi aceste strategii, ministerul va redacta strategia naţională. „Venim în Parlament, o aprobăm şi, pe baza ei, orice guvern vine şi pleacă trebuie să îşi facă datoria pentru sistemul sanitar românesc. E anormal să lucrăm după ureche, aşa cum am lucrat, din păcate, în ultima vreme”, a spus ministrul. El a mai menţionat că sumele alocate permit puţine investiţii în anul 2013, care vor fi făcute numai la obiectivele care pot astfel să fie finalizate.
Drumuri în zadar la Bucureşti
Un număr de 67 de spitale au fost închise la 1 aprilie