Plecarea companiei Nokia de la Cluj a fost precedată de alte câteva relocări spectaculoase, care au lăsat goluri uriaşe în economia locală.
Iaşul nu a dus lipsă de „lovituri” din partea unor multinaţionale, care au decis fie relocarea activităţii, fie închiderea definitivă a fabricilor.
Coca-Cola ne-a părăsit în favoarea Chişinăului
Acum doi ani, Coca-Cola a decis să mute fabrica de la Iaşi peste Prut, la Chişinău, după ce a închis unităţile de la Bucureşti şi Oradea.
Oficialii companiei au spus că relocarea a fost decisă pentru a se maximiza profitul. România nu mai prezenta interes pentru Coca-Cola pe motiv că salariile înregistrau un trend de creştere în ultimii ani, iar fiscalitatea dădea tot mai mult dureri de cap investitorilor.
De asemenea, materiile prime au devenit din ce în ce mai scumpe.
Unirea, dată uitării
O altă fabrică importantă, care a fost dezafectată pentru a se muta activitatea în altă parte a fost fabrica de ulei Unirea Iaşi.
Utilajele au început să fie dezasamblate încă din 2008, pentru a fi mutate la fabrica de la Buzău, unde americanii au anunţat că vor concentra întreaga activitate de producţie
Până la sfârşitul anului 2008, nici un angajat nu a mai lucrat în fabrica, disponibilizările făcându-se în patru etape.
Fiecare muncitor a primit salarii compensatorii, în funcţie de vechimea pe care o are în muncă.
Fabrica de ulei Unirea să Iaşi se întinde pe o suprafaţa de peste cinci hectare, având în patrimoniu două corpuri de clădiri de birouri, trei hale de producţie şi un siloz. Terenul este ocupat în cea mai mare parte de construcţii
Compania Bunge, liderul pieţei locale a uleiurilor vegetale, care rulează afaceri de peste 150 de milioane de euro anual, a închis în România în ultimii ani trei fabrici. În urma acestui proces au fost disponibilizate, în total, în jur de 700 de perso