Raportul pe Justiţie al Comisiei Europene a fost cît se poate de limpede: Victor Ponta conduce un guvern din care fac parte miniştrii penali, iar trustul media al lui Voiculescu şi al USL linşează mediatic magistraţii, pentru a-şi salva patronul de la puşcărie.
Este prima dată de la semnarea Pactului de coabitare cu Traian Băsescu cînd Victor Ponta are de gestionat o situaţie politică extrem de dificilă. În faţa adevărurilor dure conţinute de raportul MCV, premierul are o marjă de manevră destul de limitată, în încercarea de a scăpa pe cît posibil de responsabilitate. De data aceasta, nu mai poate da vina pe preşedinte. Era mult mai simplu pe vremea cînd nu avea un pact de coabitare cu şeful statului. Vinovatul de serviciu era Băsescu. Acum contextul este altul, mult mai complicat.
În chestiunea miniştrilor cu probleme penale, pe care raportul MCV i-a pus la index, Victor Ponta a speculat la maxim o inexactitate din raportul Comisiei Europene. Documentul menţiona faptul că trei dintre miniştrii ar avea probleme cu Justiţia. În realitate este vorba doar de Relu Fenechiu şi Liviu Dragnea. Varujan Vosganian a fost băgat în aceeaşi oală, în mod nefericit. Premierul atît a aşteptat. S-a victimizat în ochii Bruxelles-ului, s-a plîns că Mecanismul de Cooperare şi Verificare este doar de verificare, nu şi de cooperare. Un mod mai elegant de a spune că suntem siliţi să ne închinăm la Înalta Poartă.
Cît despre Relu Fenechiu şi Liviu Dragnea, îşi vor păstra funcţiile. Nu-i va demite nimeni din Guvern. Victor Ponta nu este suficient de puternic să o facă. Este într-un permanent pericol de a fi mazilit din funcţia de premier de către baronii lui Dragnea sau ai lui Antonescu, la cel mai mic semn de disidenţă. În chestiunea trusturilor media care fac presiuni asupra magistraţilor, premierul a ales să fie agresiv, nu defensiv, ca în cazul miniştrilor penali. Nu putea