Ţărăniştii şi liberalii albaiulieni s-au întâlnit duminică, 3 februarie, pentru a-l sărbători pe unul din cei mai mari oameni politici din România sec. XX: este vorba de Iuliu Maniu, fostul preşedinte al PNŢ-ului, mort în închisoarea comunistă de la Sighet alături de cea mai mare parte a elitei politice româneşti interbelice.
În biserica greco-catolică Sf. Spirit din cartierul Tolstoi a avut loc parastasul de 60 de ani de la trecerea la cele veşnice marelui om politic Iuliu Maniu. Protopopul de Alba Iulia, preotul Călin Mihălţan, a ţinut cuvântare şi o slujbă de pomenire pentru cel care a fost Iuliu Maniu. Alături de enoriaşii greco-catolici, în biserica Sf. Spirit şi oameni politici: Alin Popa – preşedintele PNŢCD Alba cu colegii săi, deputatul liberal Dan Coriolan Simedru, consilierii locali Gabriel Pleşa şi Rareş Buglea, ambii PNL, Horea Timiş – directorul DSV Alba şi alţii.
Marţi, 5 februarie, ora 11.30, la bustul lui Iuliu Maniu din centrul oraşului vor avea loc depuneri de coroane din partea administraţiei locale.
După cum se cunoaşte Iuliu Maniu s-a stins din viaţă la vârsta de 80 de ani. Aşa cum a subliniat şi preotul Călin Mihălţan, Iuliu Maniu nu s-a căsătorit niciodată, închinându-şi toată viaţa poporului român. Pentru intransigenţa sa morală a fost supranumit Sfinxul de la Bădăcin (localitatea natală).
Iuliu Maniu a fost premier al României, şef al Partidului Naţional Român din Transilvania şi ulterior preşedinte al PNŢ-ului, membru în Parlamentul de la Budapesta şi după Marea Unire în Parlamentul de la Bucureşti. Imediat după înfăptuirea Marii Uniri, Maniu a îndeplinit funcţia de şef al Consiliului Dirigent al Transilvaniei (un fel de guvern provizoriu al Transilvaniei, un guvern de tranziţie care să gestioneze treburile Transilvaniei până la realizarea unităţii instituţionale dintre Transilvania şi Regatul României). În mai