Acum un secol şi mai bine, ardelenii erau ţinuţi conectaţi la evenimentele importante ale vremii de publicaţia „Telegraful român”, care apărea în zilele de marți, joi și sâmbătă, la Sibiu. În paginile publicaţiei semnau transilvăneni iluştri precum Iosif Vulcan, Andrei Mureşanu, Ştefan Octavian Iosif, Ioan Slavici etc. Publicaţia avea corespondeţi la Viena, Budapesta, dar şi în oraşe ardelene, Cluj-Napoca, Deva, Sebeş, Oradea, rubricile consacrate după 1880 fiind „Revista politică”, „Corespondenţe particulare”, „Varietăţi”, „Partea scientifică şi literară”, „Bursa de la Viena şi Pesta”, „Cum se face politică la sate”.
Rubrica „Foiţa” din prima pagină a Telegrafului, din data de 12 ianuarie 1880, anunţa o mare descoperire în România, şi anume măseaua unui dineteriu (mamifer fosil uriaş): „Nişte locuitori din satul Gaiceni, voind să prepare petre pentru o construcţiune au spart un bolovan mare şi în mijlocul lui au găsit o măsea ce se raportează la specia Dinotherium giganteum a lui Kaup. Descoperirea este importană pentru ţara noastră, fauna fosilă a Romăniei se inavuţeşte cu un nou mamifer, până acum nu se găsea nici o urmă de Dinoteriu în Romănia”.
„Telegraful român” publică la 20 mai decorarea de către contele Eszterhazy a unui jude clujean din Apahida cu ordinul împărătesc: „Adunarea generală comitatencă a hotărât decorarea fostului jude comunal al Apahida, Zaharie Jucan, care în decurs de 25 de ani a servit pentru binele comun”. Comuna Apahida era formată pe atunci din 140 de familii de români şi 30 de familii evreieşti.
Tot în 1880, în 1 decembrie, în materialul de presă „Înmormântarea dr. Iosif Hodoşiu”, se remarcă participarea mai multor profesori şi studenţi clujeni, „veteranii şi junimea academică română din Cluj”, la acest eveniment. Doctorul Iosif Hodoşiu a fost membru al Academiei de Ştiinţe Bucureşti şi cunocut traducător al scrieril