OMVPetrom a ajuns cea mai puternica si profitabila firma autohtona profitand de teapa trasa statului roman prin contractul de privatizare. Platind taxe infime pentru petrolul romanesc, austriecii s-au imbogatit in Romania. Dupa ce au inchis ochii la contractul de privatizare, politicienii de la Bucuresti se bat acum cu pumnii in piept ca vor renegocia taxele si ca Petrom va plati, in sfarsit, la justa valoare, pentru aurul negru si gazele extrase din Romania. Ce sanse sunt insa ca redeventele sa fie majorate?
Vanzarea companiei Petrom catre austriecii de la OMV a fost catalogata, in anul 2004, drept cea mai de succes privatizare din Romania. Statul roman a vandut, atunci, 33,34% din actiunile Petrom pentru 668,8 milioane euro.
Ulterior, OMV a ajuns la 51% din actiuni, in urma unei majorari de capital, astfel incat suma totala platita de austrieci pentru mai mult de jumatate din Petrom a fost de 1,5 miliarde euro.
Momentul euforic a fost urmat apoi, destul de repede, de regrete din ce in ce mai puternice, autoritatile considerand s-au pacalit ori s-au lasat pacalite de austrieci.
Si asta pentru ca prin contract, OMV a primit dreptul exclusiv de a exploata rezervele de petrol ale Romaniei, timp de 10 ani, pana in 2014, pe baza unei redevente (taxa de exploatare - n.r.) fixa, de 5,6 euro pe tona de petrol.
"S-a facut o mare greseala: privatizarea Petrom. In clipa in care privatizezi compania care gestioneaza toate resursele de petrol din Romania trebuie sa iti asiguri o marja de siguranta", spunea, acum patru ani, Varujan Vosganian, actualul ministru al Economiei.
“Faptul ca s-au acordat toate resursele unei singure companii reprezinta un gest iresponsabil, dar Romania nu mai poate reveni asupra unui contract pe care ea insasi l-a semnat ", afirma Vosganian.
Redeventa pe care o plateste Petro