Doi lideri sindicali gorjeni au procese pe rol, unde contestă calitatea de colaboratori ai fostei Securităţi, constatată de CNSAS şi confirmată de mai multe instanţe. Este vorba de Valentin Popa, preşedintele Sanitas, şi Ion Pisc Scrădeanu, lider BNS.
Sindicalistul Valentin Popa, preşedintele CNSLR Frăţia Gorj, a primit o bulă de oxigen de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în bătălia pe care o duce cu Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii. Instanţa supremă a decis să admită recursul acestuia şi a dispus rejudecarea dosarului la instanţa de fond, respectiv la Curtea de Apel Bucureşti, acolo unde procesul a început, de fapt, în toamna lui 2009, la ritmul în care se desfăşoară judecata un verdict final putând fi dat peste alţi câţiva ani.
Curtea de Apel Bucureşti decisese în iunie 2011 că CNSAS a avut dreptate atunci când a solicitat să-l declare pe Popa colaborator al fostei Securităţi, sentinţă pe care liderul sindical nu a acceptat-o. El a spus că în spatele acestor acuzaţii se află alte interese, nicio persoană neavând de suferit de pe urma sa, Popa precizând că a făcut totuşi stagiul militar, înainte de 1989, la o unitate a Securităţii, unde a fost coleg şi cu un nepot al fostului dictator Nicolae Ceauşescu. După verdictul negativ dat la Curtea de Apel, Popa a precizat că totul i-ar fi fost înscenat pentru că era membru al PSD şi pentru că s-a opus unei „privatizări” a Casei de Cultură a Sindicatelor din Târgu Jiu.
„Dragnea” aşteaptă şi el verdictul
Valentin Popa este nu doar şeful CNSLR Frăţia sau al Sanitas Gorj, ci şi consilier judeţean şi vicepreşedinte al PSD Gorj. El a fost susţinut de USL la alegerile locale de anul trecut pentru un nou mandat, în ciuda acestui proces, Popa precizând mereu că nu este vinovat.
La fel susţine şi un alt lider sindical important de la nivel de judeţ, Ion Pisc Scrădeanu, lider