Autoritatea de Audit din cadrul Curţii de Conturi a efectuat, în 2011, un număr de 76 de misiuni de audit asupra procesului de atragere a fondurilor europene nerambursabile, fiind auditate peste 1.500 de proiecte/contracte/măsuri finanţate din bani comunitari, în sfera auditului fiind cuprinse peste 800 de entităţi publice şi private.
Potrivit Raportului, printre altele, au fost identificate o serie de deficienţe şi slăbiciuni la nivelul sistemului de management şi control instituit pentru derularea şi verificarea achiziţiilor publice, derulate în vederea atragerii de fonduri structurale şi de coeziune. Deficienţele identificate au fost confirmate ulterior de misiunile de audit efectuate de Comisia Europeană.
Acestea au concluzionat că verificările de management privind achiziţiile publice nu sunt întotdeauna efectuate în mod corespunzător, susţinând că avem nevoie de îmbunătăţiri substanţiale, în principal la nivelul a 3 programe operaţionale: Mediu, Creşterea Competitivităţii Economice şi Dezvoltare Regională. În acest context, Comisia Europeană a solicitat autorităţilor române adoptarea de măsuri corective.
Una dintre măsurile importante a vizat evaluarea conformităţii şi funcţionării mecanismului ex-ante şi ex-post al achiziţiilor publice la nivelul Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) şi la nivelul Unităţii pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice (UCVAP), ca urmare a integrării formale a acestora în cadrul sistemului de management şi control.
Principalele deficienţe identificate la nivelul ANRMAP în ceea ce priveşte verificările ex-ante asupra documentaţiilor de atribuire au vizat formularea unor observaţii cu caracter neunitar sau neclar, precum şi introducerea în SEAP a unor documentaţii asupra cărora s-au formulat observaţii, fără asigurarea că acestea au fost în fi