Fermele familiale care realizează o producție de cel mult 48.000 de euro vor putea fi sprijinite financiar din fonduri europene, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) sau din bugetul național.
Sprijinul pentru afacerile familiale în domeniul agricol va fi acordat pentru achiziția de utilaje și construcția de ferme, prin Măsura 121, precum și pentru proiecte între 5.000 și 50.000 de euro. Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a promis, recent, că va discuta, în perioada următoare, cu reprezentanții Comisiei Europene, modificarea PNDR în așa fel încât cei care dețin ferme familiale să poată obține fonduri europene pentru diverse investiții. “Sper ca ideea să fie agreată și de reprezentanții Comisiei Europene și să putem să dezvoltăm ceea ce așteptăm de 23 de ani, și anume fermele familiale. Aș vrea să vin cu măsuri complementare pentru deținătorii de ferme familiale, care să-i ajute pe acești oameni să facă investiții și să-și desfacă producția pe care o obțin“, a declarat ministrul Daniel Constantin
Totodată, statul va subvenționa dobânda la creditele pentru investiții, potrivit unui act normativ al Ministerului Agriculturii. Pentru a beneficia de sprijin, activitatea economică desfășurată de ferma familială, permanentă, ocazională sau temporară, trebuie să fie înregistrată și autorizată.
Fermierii care își vor înregistra activitatea și vor crește suprafața fermei de la trei la 20 de hectare, de exemplu, precum cei care vor crește numărul de animale vor putea beneficia gratuit de proiecte tip, fonduri pentru cumpărarea utilajelor și construcția grajdului, precum și de dobândă subvenționată. Este permisă demararea proiectelor și în cazul în care fermierii nu cresc valoarea sprijinului public, beneficiind de doi ani de grație.
O altă facilitate pentru fermieri o va constitui accesul la programe de formare profesion