Bărbaţii şi femeile care stau singuri se confruntă cu un risc mai ridicat de a suferi atacuri de cord, indiferent de vârstă, prin comparaţie cu cei care trăiesc în cuplu, conform unui nou studiu, informează LiveScience.
Acest studiu a fost realizat pe un eşantion larg de populaţie cu vârsta peste 35 de ani din Filanda, în perioada 1993 – 2002. Datele obţinute provin din registrul FINAMI (registrul finlandez al infarcturilor miocardice) şi includ toate evenimentele cardiace fatale şi non-fatale, precum şi sindromurile cardiace acute (ACS).
În cei 10 ani ai studiului au fost înregistrate 15.330 de accidente cardiace, iar dintre acestea puţin mai mult de jumătate au avut ca rezultat decesul pacientului în termen de cel mult 28 de zile de la producere. Numărul accidentelor cardiace a fost aproximativ egal între femei şi bărbaţi.
Incidenţa infarcturilor a fost cu până la 66% mai ridicată în cazul bărbaţilor necăsătoriţi, comparativ cu bărbaţii căsătoriţi, şi respectiv cu până la 65% mai ridicat în cazul femeilor singure. De asemenea, persoanele care trăiesc singure întâmpină un risc mai ridicat de deces în cazul în care suferă un atac cardiac.
Aceste concluzii ale studiului pot fi explicate printr-o serie de factori. Oamenii căsătoriţi au obiceiuri alimentare mai sănătoase, dispun de susţinere în faţa stresului şi a problemelor cotidiene şi au o stabilitate financiară mai bună decât persoanele care trăiesc singure – iar toţi aceşti factori contribuie la menţinerea sănătăţii lor. De asemenea, în cazul declanşării un incident cardiac, persoanele care nu trăiesc singure ajung mai repede la medic decât cele singure.
Noul studiu a fost publicat joi în revista European Journal of Preventive Cardiology, transmite Agerpres.
Bărbaţii şi femeile care stau singuri se confruntă cu un risc mai ridicat de a suferi atacuri de cord, indiferent de vârstă