Poate ca suna simplu – gogosi. Dar daca nu stii sa le faci, pot deveni ceva foarte complicat. Aceasta este o reteta cu smantana, care va asigura reusita unor gogosi delicioase.
Ingrediente:
½ kg faina;
2 oua;
1 plic drojdie uscata (sau proaspata – cat o nuca);
1 ½ lingura smantana;
3 linguri zahar;
un praf de sare;
esenta (de care doriti).
Preparare:
1. Faina se pune intr-un castron inalt si se face o gropita in mijloc;
2. Drojdia se freaca bine cu zaharul, smantana, si se adauga un ½ pahar mic (ca cel de tuica) cu apa calda. Acest amestec se toarna in mijlocul fainii si se acopera cu faina de pe margine;
3. Se bat ouale si se adauga peste faina si se amesteca totul cu o furculita. Se mai adauga esenta, sarea si apa calduta (aproximativ 1 paharel) functie de cat cere aluatul si se framanta foarte bine pentru aproximativ 6 – 7 minute;
4. Coca trebuie sa fie ferma, dar nu foarte tare, sa fie elastica si sa nu se lipeasca de maini. Se lasa la crescut la loc caldut si acoperita cu un prosop de bucatarie pentru aproximativ 1 ora;
5. Dupa ce a crescut coca impartim aluatul in 2, presaram faina pe masa de lucru si cu sucitorul intindem fiecare foaie. Putem sa decupam gogosile cu un pahar sau putem taia patrate pe care taiem putin pe mijloc pe unde trecem apoi unul din capete si vor iesi fundulite, ca cele din imagine;
6. Gogosile se prajesc in baie de ulei foarte incinsa, la foc mediu (cel mai bine intr-un tuci);
7. Se presara zahar vanilat peste gogosi dupa ce le scoateti din tuci.
Gogosile sunt foarte gustoase simple. Ele se pot servi ca atare, sau cu fineti.
Pofta Buna !
Poate ca suna simplu – gogosi. Dar daca nu stii sa le faci, pot deveni ceva foarte complicat. Aceasta este o reteta cu smantana, care va asigura reusita unor