News Inflamaţia este unul dintre inamicii numărul 1 ai sănătăţii noastre. Deşi este considerată un răspuns al sistemului imunitar la o agresiune generată de bacterii, virusuri, paraziţi, traumatisme, substanţe toxice etc., inflamaţia este totuşi un proces patologic ce dă startul distrugerii la nivel celular. Pe un astfel de fond, se nasc şi proliferează tumorile, inclusiv cele de natură malignă.
Din ce în ce mai multe studii confirmă faptul că inflamaţia cronică este principala cauză a multora dintre maladiile grave ale secolului nostru, între care afecţiunile cardiovasculare, multe forme de cancer şi Alzheimer.
Inflamaţia apărută a suprafaţa pielii, spre exemplu, ca reacţie în urma unei arsuri, lovituri sau a oricărui alt tip de traumatism, este un răspuns normal al organismului, ce are rol protector, nicidecum distructiv. Însă, atunci când inflamaţia persistă şi nu are nici un scop constructiv, se ajunge la distrugere celulară şi la îmbolnăvire.
Stresul, sedentarismul, predispoziţia genetică, expunerea la un mediu poluat – iată factorii care contribuie la favorizarea inflamaţiei cronice.
Din fericire însă, această ameninţare la adresa sănătăţii noastre poate fi neutralizată cu ajutorul unei diete atent concepute. Piramida alimentelor anti-inflamatorii, alcătuită de către specialiştii în nutriţie, include fructe, legume, condimente şi chiar ciocolată!
1. Condimente – unele dintre acestea au efecte protectoare, deci nu ar trebui să ne ne lipsească din farfurie: ghimbirul, curcuma.
2. Fructe – limitaţi consumul de fructe tropicale, precum bananele sau ananasul, şi axaţi-vă pe fructe de pădure, cireşe, mere, pere, avocado, alune, nuci, caju, migdale. Atenţie, nu consumaţi niciodată unt de arahide întrucât conţine grăsimi periculoase!
3. Legume – alegeţi-le pe cele cu indice glicem