Sa incepi o viata poate sa te impiedice sa ti-o poti planifica. Pentru tinerii abia iesiti din facultate problemele sunt multe - nevoia de a-si gasi urgent un loc de munca, un loc in care sa stea, fara a mai pune la socoteala mancarea, iesirile in oras si tot ce presupune traiul la varsta asta.
Insa toata aceasta goana pentru a trai clipa ii face indiferenti la viitor, ceea ce vor regreta mai tarziu. In Romania, vedem zilnic stiri si reportaje cu batrani umiliti dupa zeci de ani de munca, incercand sa supravietuiasca cu o pensie de cateva sute de lei.
Ca nepoti, adesea trebuie sa ne ajutam bunicii, pentru ca nu le ajung banii pentru tot ceea ce presupune traiul la varsta lor. Fara a mai pune la socoteala faptul ca mai sunt atatia ani pana cand tinerii din povestea noastra vor iesi la pensie incat multe se pot schimba pana atunci, iar acest sistem pagubos ar putea chiar sa dispara.
Asadar, mai bine ne gandim noi la noi decat sa asteptam sa o faca statul si sa ne asiguram batraneti linistite inca de acum. Forbes a pus cap la cap cateva idei pentru a incepe devreme sa economisesti, decat sa iti para rau mai tarziu.
Principalele intrebari: "cat sa economisesc?" si "in cine sa am incredere?"
Ai dat de baut la primul salariu, ti-ai innoit garderoba la al doilea, ai facut o excursie din al treilea... Perioada de miere s-a cam terminat. Deja incepi sa realizezi ca munca nu doar te solicita psihic si intelectual, dar iti mananca si o gramada de timp iar la sfarsitul lunii ceea ce primesti deja nu ti se mai pare direct proportional cu cat dai.
Acest dus rece ar trebui sa fie momentul in care sa incerci sa incepi sa economisesti. Ideal ar fi sa pui cate putin deoparte la fiecare salariu. Cu cat te trezesti mai tarziu, cu atat suma va trebui sa fie mai mare ca sa iti asiguri o batranete linistita. Mai ales ca