Managerii sã fie destituti dacã adunã datorii, dar si Casa de sãnãtate sã deconteze serviciile oferite de unitãtile medicale. Asta spun medicii despre noua gãselnitã din sistemul medical, care îi poate concedia pe managerii spitalelor care adunã 3 luni consecutiv datorii.
Medicul Mariana Mateescu, managerul spitalului aflat în topul datornicilor la nivel de judetul Hunedoara, spune cã a ajuns la aceastã situatie, din cauzã cã nu i se deconteazã toate serviciile pe care le oferã si pentru cã a fost pãgubitã de o serie de paturi, care au fost tãiate din pix dintr-un birou care nu a tinut cont de cerintele pacientilor. „Problema e alta. Poti sã ceri unui manager sã-si dea explicatii cu privire la datorii, dacã, în momentul când managerul se prezintã la Casa de Sãnãtate cu propunerea de buget soi cea de contractare sã fie respectate. Apoi sã fie tras la rãpundere. Pânã acum nu s-a întâmplat asa. Nu mi se pare normal sã asiguri sãnãtatea într-un spital, dupã formule de calcul, ci conform afectiunii fiecãrui pacient”, a explicat dr. Mariana Mateescu, manager Spitalul din Vulcan.
Casa de Asigurãri de Sãnãtate a fãcut contract pe anul 2012, cu Spitalul din Vulcan, pe un numãr de paturi dat de DSP, în urma unor ordine de la minister, care spuneau cã se aplicã un procent de scãdere a numãrului de paturi, de la numãrul total. Ori aici nu s-a aplicat acest procent 110 paturi, ci la 90 de paturi, ceea ce a dus la disfunctii ce au generat pierderi. Acum Datoriile vin din urmã si au pus spitalul în dificultate. „Noi am avut un buget dat, dar numãrul de internãri si analize medicale, radiografii, sau consultatii în ambulatoiu a depãsit bugetul. Si în acest sens, managerii care au avut justificare la arierate, nu a trebuit sã dea nicio declaratie, iar cei care nu au avut justificare, au dat cu subsemnatul”, mai spune managerul.
Spitalul din Vulcan are datorii cãt