Aveţi grijă cu cine încheiaţi tranzacţii pe internet, s-ar putea să rămâneţi şi fără bani în cont şi cu bunurile expediate!
Dacă vreţi să vindeţi sau să cumpăraţi un produs prin internet gândiţi-vă de două ori înainte. Infractorii cibernetici sunt tot mai specializaţi şi tot mai inventivi, mai mult, se pare că şi clujenii „au intrat în raza lor vizuală”!
Până acum fenomenul infracţional care poartă numele de „scrisorile nigierene” avea un mecanism de fraudă destul de simplu – cel vizat de răufăcători trezindu-se cu un mesaj din partea unui cetăţean african în care expeditorul pretindea că este fie moştenitorul unei mari averi, fie funcţionar bancar, fie reprezentant al autorităţilor, susţinând că are nevoie de ajutor pentru recuperarea unei sume mari de bani şi oferă un comision de 10 - 30% dacă se contribuie la o parte din cheltuielile operaţiunii. Acum, însă, infractorii şi-au diversificat gama de abordări.
Cea mai nouă versiune ne-a fost relatată chiar de o clujeancă. „Vroiam să îmi vând rochia de mireasă şi am postat câteva anunţuri pe internet. La aproximativ o lună primesc un e-mail de la o presupusă doamnă americancă care mă anunţă că vrea să cumpere rochia pentru fiica ei, care locuieşte în Africa de Sud şi că este dipusă să adauge la suma cerută şi costul expedierii. După câteva mail-uri, în care am stabilit detaliile şi în care am făcut clar faptul că nu sunt dispusă să expediez rochia fără să-mi fi ajuns banii în cont, îi dau «americancei» numărul de cont, swift-ul băncii, numele meu complet şi adresa băncii. Oferta era foarte bună şi pentru siguranţă mi-am deschis un cont nou, gol. După două zile primesc mail de la «Scoţia Bank», prin care sunt anunţată că au primit transferul de bani de la americancă şi că, în momentul în care fac dovada expedierii rochiei banii vor fi dezactivaţi şi trimişi în contul meu. Din fericire nu am căzut în