de Andra MARINESCU
andramarinescu@tribuna.ro
03 februarie 2013 22:44
0 vizualizari
A-A+
Prezentul şi trecutul sunt cei doi timpi care s–au îmbinat pe 9 ianuarie 2011, pentru prima dată, la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, în piesa "Nopţile gri ale pisicii albastre", sub coordonarea regizorală a Monei Marian. Joi, 7 februarie, ora 19, aceasta va fi prezentată de către Teatrul Naţional Radiofonic, în premieră, de Emil Cătălin Neghină.
O monodramă a cărei acţiune se întâmplă sub două coordonate, situată între actualitate şi amintire. Asta va răsuna la Radio România Cultural, într-un spectacol ce se distinge printr-o viziune regizorală aparte, prin inventivitate la nivelul expresiei radiofonice, prin bucuria de a experimenta multiple forme estetice auditive şi prin căutarea de combinaţii stilistice ingenioase.
Copila, terorizată de bunică
Acţiunea reprezentaţiei se centrează în jurul unei fete crescute de o bunică agresivă, în lumea circului, unde, pe când era doar o copilă, executa un număr, sub lumina reflectoarelor, acolo unde se găsea o pisică albastră. Odată cu trecerea anilor, fata a ajuns să frecventeze cluburile de noapte şi să descopere jazz-ul, o formă de libertate. Cea care va juca un rol important în crearea atmosferei spectacolului este actriţa Ana-Maria Bălescu, care va încerca să descifreze lumea halucinantă a circului, viaţa confuză a fetiţei terorizate de o bunică nemiloasă, chipul clovnului Pierrot care veghează ca un tată asupra copilei şi-i conduce paşii prin mediul de circ, precum şi ochiul simbolic care se aşază deasupra pisicii albastre, devenind o prezenţă-absenţă bizară, la care fata se raportează constant. Sentimentele aferente deznădejdii, încrederii, speranţei şi dorinţei vor fi surprinse prin tonalităţile vocale, parcurgând o gamă largă de astfel de elemente, ce cuprin