Nu toată lumea este încântată de cum se va calcula noul punct de pensie, şi mai cu seamă că pensiile sociale nu vor creşte. OUG 1/2013 va lua în calcul, la indexarea punctului de pensie, inflaţia medie, şi nu inflaţia în funcţie de puterea de cumpărare, calculată după nivelul preţurilor.
“Având în vedere reglementările potrivit cărora valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat pe anul precedent, având în vedere că Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, cuprinde reglementări potrivit cărora pentru persoanele înscrise la pensie începând cu data de 1 ianuarie 2011, data intrării în vigoare a actului normativ, la punctajul mediu anual al acestei categorii de pensionari se aplică un indice de corecţie calculat ca raport între 43,3% din câştigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent şi valoarea unui punct de pensie în vigoare la acea dată”, ne-a declarat Daniela Stoenescu, purtător de cuvânt la Casa Judeţeană de Pensii Dâmboviţa.
“Acum, se ţine cont de faptul că indicatorii în raport cu care se majorează anual valoarea punctului de pensie şi se calculează indicele de corecţie, realizaţi pe anul precedent, nu sunt cunoscuţi la începutul anului calendaristic, în vederea corelării prevederilor Legii nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, cu data la care instituţiile competente fac publice valorile unor indicatori utilizaţi la stabilirea valorii punctului de pensie.
Unul dintre obiectivele importante ale construcţiei bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2013 îl constituie aplicarea prevederilor Legii nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, ţinând seama că elementele amintite constituie premisele unei situaţii extraordinare