Legumele şi fructele obţinute de agricultorii din judeţ sunt sigure pentru consum, dau asigurări cei care se ocupă de inspecţii în sectorul fitosanitar, în ultimii ani fiind din ce în ce mai rare cazurile în care să se depisteze în farmacii produse contrafăcute, necertificate sau interzise.
Să speri că poţi mânca ecologic e o himeră, spune coordonatorul serviciului fitosanitar din cadrul Direcţiei pentru Agricultură, Emi Buzatu, dând însă asigurări că produsele chimice folosite în agricultură se regăsesc în produsul adus pe piaţă mult sub limita admisă. Dacă producătorii respectă într-adevăr tehnica de aplicare a tratamentelor fito-sanitare şi recoltarea se face conform indicaţiilor de pe etichetă, legumele şi fructele de pe tarabe sunt sigure pentru consum. Conform rezultatelor controalelor realizate de Serviciul fitosanitar, inclusiv în urma analizei probelor din produse, agricultorii respectă regulile aplicării tratamentelor şi respectă consumatorul. Nici în farmaciile fitosanitare nu se mai semnalează, de ani de zile, prezenţa la vânzare a produselor interzise de ceva vreme, a celor necertificate sau contrafăcute.
„Trecem într-un an cam de trei ori pe la fiecare fitofarmacie şi vă pot spune că sunt ani de când nu am mai găsit produse care să nu corespundă cu indicaţiile de pe etichetă, sau produse necertificate. Şi nici pe piaţa neagră nu prea se mai vând, pentru că se sesizează între ei, în special în localităţile unde sunt mulţi legumicultori şi multe farmacii fitosanitare. Acest sector este controlat. Oricum, din analizele de laborator reiese că şi la pesticide cantităţile prezente în produs sunt mult sub limita admisă pentru folosinţa omului. Singurul aspect unde pot interveni probleme este respectarea indicaţiilor pentru recoltare. Remanenţa produselor folosite în agricultură este scurtă - 7 zile, 14 zile. În această perioadă nu trebuie să