Municipiul Zalău are unul dintre cele mai mici preţuri la gigacaloria facturată populaţiei, şi asta pentru că Primăria Zalău subvenţionează, de la bugetul local, peste două treimi din preţul de cost al producerii şi transportului energiei termice în sistem centralizat. De luna viitoare, subvenţia ar putea fi, însă, şi mai mare.
Din cei aproximativ 551 de lei pe gigacalorie, ce reprezintă preţul final aprobat pentru energia termică furnizată populaţiei de către Uzina Electrică, 381 de lei sunt asiguraţi, sub formă de subvenţie, de la bugetul local, astfel că preţul facturat către populaţie poate fi menţinut destul de scăzut, mai exact la 170 de lei pe gigacalorie. Chiar şi aşa, facturile la încălzire au fost, în luna decembrie, destul de costisitoare pentru puţinele familii de zălăuani abonate la Uzina Electrică. Potrivit directorului uzinii, Viorel Marian, valoarea medie a facturilor emise pentru luna decembrie în cazul unui apartament cu o cameră a fost de 140 de lei, preţ ce include energia termică pentru încălzirea locuinţei, energia termică pentru încălzirea apei, apa rece din care se obţine apa caldă şi canalizarea. Pentru un apartament cu două camere, valoarea medie a facturii a fost de 250 de lei, iar pentru unul cu trei camere, 340 de lei.
Cea mai mare factură aferentă lunii decembrie a fost de 426 de lei şi a fost emisă, potrivit lui Marian, unei familii formate din patru persoane, ce locuieşte într-un apartament cu trei camere. Societatea, aflată în subordinea Consiliului Local Municipal Zalău, furnizează căldură şi pentru 45 de instituţii publice (şcoli, grădiniţe şi alte instituţii) şi şapte agenţi economici. Societatea care se ocupă, în Zalău, de producerea, transportul şi furnizarea agentului termic cere acum majorarea preţului la gigacalorie, dar vrea ca acest lucru să nu îl resimtă clienţii casnici. Printr-un proiect de hotărâre pus î