A fost publicat, zilele trecute, Raportul privind justitia (MCV), elaborat de Comisia Europeana. Trebuia sa scriu MV, pentru ca C practic a disparut din denumire, mecanismul fiind, practic, doar de verificare, nu si de cooperare cu Guvernul Romaniei. Saptamana viitoare va voi prezenta unele comentarii personale in ceea ce priveste acest raport.
Cred insa ca ar fi util sa va uitati, intre timp, (eventual sa recititi), editorialul meu „Despre Drone si MCV-uri” din Jurnalul National din 27 august, anul trecut, ca material de background:
„Pentru cei care nu stiu, dronele sunt niste mici aparate teleghidate – folosite, de regula, in teatrele de razboi – si care zboara deasupra unor zone de interes pentru a spiona, a lansa explozibili sau a crea diversiuni.
In urma cu aproximativ o luna – (la 18 iulie) – , a fost publicat Raportul Comisiei Europene privind „progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si verificare” – o evaluare ce sintetizeaza situatia in domeniul justitiei din ultimii cinci ani. Acest raport este insotit de un raport tehnic – cuprinzand detalii privind evolutii legislative si institutionale.
Cati dintre dumneavoastra au citit aceste documente? Cati dintre oficialii romani le-au citit? Cati dintre parlamentari? Era nevoie de comentarii publice? De un raspuns oficial? Eu asa cred…
Sa ne lamurim: pentru a adera la Uniunea Europeana, Romania a negociat peste 30 de capitole cu 25 de state membre, negocieri incheiate in decembrie 2004, de guvernul pe care l-am condus si care au fixat inclusiv data semnarii Tratatului de aderare (in aprilie 2005) si momentul efectiv al aderarii – 1 ianuarie 2007. Unul dintre capitole era asa-numitul capitol JAI („justitie si afaceri interne”). In acest capitol (capitolul 24) erau fixate obligatiile pe care Romania si le lua pentru aderare in aceste domenii si erau mentiona