Şoferii care încalcă regulile de circulaţie primesc, de la 1 februarie, amenzi mai mari. Odată cu creşterea salariului minim brut pe economie de la 700 la 750 lei, a crescut şi punctul de amendă, de la 70 la 75 lei. În ediţia de astăzi vă prezentăm abaterile încadrate în clasa V de sancţiuni, care se aplică persoanelor juridice.
Potrivit articolului 105 din Codul Rutier, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a V-a de sancţiuni, respectiv cu 21-100 puncte, ceea ce înseamnă sume cuprinse între 1.575 şi 7.500 lei, următoarele fapte săvârşite de către persoane juridice: nesemnalizarea sau semnalizarea necorespunzătoare a drumului public sau a trecerilor la nivel cu calea ferată, conform standardelor în vigoare, neînlăturarea obstacolelor care împiedică vizibilitatea conducătorilor de vehicule la trecerile la nivel cu calea ferată, neîndeplinirea obli-gaţiilor de instalare a mijloacelor de semnalizare rutieră, precum şi a dispozitivelor speciale de acest fel.
Aceleaşi sancţiuni se aplică şi pentru nesemnalizarea sau semnalizarea necorespunzătoare, conform standardelor în vigoare, a obstacolelor sau lucrărilor aflate în zona drumului public, neasigurarea stării de viabilitate a părţii carosabile potrivit standardelor în vigoare, precum şi neluarea măsurilor de înlăturare a obstacolelor aflate pe partea carosabilă, dar şi amplasarea în zona drumului public de dispozitive care pot fi confundate cu indicatoarele ori instalaţiile care servesc la semnalizarea rutieră ori realizarea de construcţii sau instalaţii ori crearea de alte obstacole de natură să le limiteze vizibilitatea sau eficacitatea.
Alte abateri sunt instituirea de restricţii de circulaţie pe drumurile publice fără autorizaţia administratorului drumului şi avizul poliţiei rutiere, nerespectarea termenelor şi condiţiilor stabilite de administratorul dr