Dacă vrei să ai, în casă, plante cu flori spectaculoase în toiul iernii, ia-ți o bromelie. Nu este deloc pretențioasă, dar micul abc al îngrijirilor pe care le așteaptă de la tine trebuie respectat. Iată despre ce este vorba... Dacă vrei să ai, în casă, plante cu flori spectaculoase în toiul iernii, ia-ți o bromelie. Nu este deloc pretențioasă, dar micul abc al îngrijirilor pe care le așteaptă de la tine trebuie respectat. Iată despre ce este vorba...
1. Ghiveciul să fie mai degrabă lat, decât înalt. Și să nu fie foarte mare.
2. Pământul să fie unul ușor, bine drenat și bogat în subtanțe nutritive.
3. Aerul din încăpere să nu fie foarte uscat.
4. Să nu stea în bătaia directă a soarelui (de exemplu, iarna să nu fie așezată "lipită" de un geam în care bate soarele). Dacă este copleșită de lumină prea puternică, frunzele devin dure. Dacă, dimpotrivă, îi lipsește lumina, frunzele sunt moi.
5. Apa i se administrează atât în pământ, cât și în rozeta de frunze (excepție făcând sezonul rece, când este bine să uzi doar solul din ghiveci). Dar nu lăsa prea mult timp apa în rozetă, ca să nu se "clocească" și să devină un mediu proprice pentru putrezirea plantei sau pentru dăunători).
6. Ud-o cu apă necalcaroasă (apă de ploaie, apă plată sau apă de la robinet fiartă și răcită la temperatura camerei), de două ori pe săptămână, în sezonul rece și mai des, când este cald (ori de câte ori vezi că pământul este foarte uscat).
7. Spală-i frunzele, din când în când, ca să nu se depună pe ele sărurile din apă sau din aer și să le împiedice să respire.
8. Temperatura aerului din încăpere să varieze între 10 și 30 grade Celsius.
9. Vlăstarii care cresc pe laterala plantei trebuie desprinși și replantați abia când au ajuns la jumătate din înălțimea plantei-mamă.
10. Îngrășământul se ad