România riscă să nu-şi mai poată proteja propriul spaţiu aerian, pentru că avioanele MiG-21 cu care e dotată armata au expirat din punct de vedere tehnic. Practic, acum mai avem doar două aparate viabile. Fiind membri NATO, va trebui să angajăm vecinii să ne apere, conform documentelor pe care le-am semnat. România riscă să nu-şi mai poată proteja propriul spaţiu aerian, pentru că avioanele MiG-21 cu care e dotată armata au expirat din punct de vedere tehnic. Practic, acum mai avem doar două aparate viabile. Fiind membri NATO, va trebui să angajăm vecinii să ne apere, conform documentelor pe care le-am semnat.
Conform declaraţiilor oficiale, durata de viaţă a celor 38 de MiG-uri Lancer pe care le are România a expirat în 2011. Până la acea dată, flota aeriană de luptă a ţării noastre ar fi trebuit înnoită. Dar… Ba guvernanţii nu s-au înţeles între ei ce tip de avion ar fi bine să achiziţionăm, ba nu au fost bani.
În toamna anului trecut, ministrul apărării la acea vreme, Corneliu Dobriţoiu, a spus, la sfârşitul unei reuniuni a miniştrilor apărării din ţările NATO, că România riscă să rămână fără capacitatea de a asigura misiunile de poliţie în propriul spaţiu aerian. El a anunţat atunci că două (doar două din întreaga flotă!) MiG-21 Lancer au fost trimise de urgenţă la Craiova pentru revitalizare, adică un fel de resuscitare, astfel încât să mai poată efectua serviciul de poliţie a aerului pe jumătatea de est a ţării până în 2017, urmând ca pe zona de vest acest serviciu să fie efectuat, contra cost, de altă ţară membră NATO. Între timp, CSAT a aprobat achiziţionarea unui număr de 12 aparate F-16 second- hand din Portugalia, la preţul de 670 de milioane de euro, negociabil.
Din păcate, bugetul de stat pe 2013 nu prevede suma necesară cumpărării acestor aparate de luptă. De ce? “Pentru a fi inclusă în buget această cheltuială este nevoie de un act norma