Numărul bolnavilor de cancer creşte alarmant, de la an la an. În 2012, în institutul oncologic din Cluj Napoca au fost internaţi peste 25.000 de pacienţi. Medicii spun că cea mai mare rată a mortalităţii se înregistrează în urma cazurilor de cancer la plămâni şi cancer mamar.
În România, în feicare an, 6.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de sân. Caudia Topan este profesor de informatică şi una din supravieţuitoarele acestei forme de cancer. Femeia spune că în 2009 a fost diagnosticată într un stadiu avansat al bolii insa a decis să lupte cu toate armele şi să învingă. Aşa a şi făcut: după aproximativ şase luni de tratament a revenit la catedră. "Boala mea era în stadiu avansat", spune ea. "Am urmat şedinţe de chimioterapie, radioterapie, hormonoterapie. Nnu este o condamnare la moarte sub nicio formă, ci o provocare la viaţă, eu am fost obligată de viaţă să îmi pun ordine în lista mea de priorităţi".
Medicii spun că numărul bolnavilor de cancer este îngrijorător, iar cauza o reprezintă stilul de viaţă dezordonat şi fumatul. Numai anul trecut la institutul de oncologie din Cluj au ajuns 25.000 de pacienţi. "E un număr gigant", spune managerul institutului, Patriciu Achimaş.
Medicii spun însă că aceasta boală apare din ce in ce mai mult şi la tineri. Este vorba în special de cancerul de col uterin, boală de care suferă tot mai multe femei tinere. Cancerele genitale feminine sunt pe locul I la persoanele active, femeile active însocietate. Această formă poate fi prevenită mult mai uşor decât altele", spune unul dintre medicii de la institutul de oncologie, Florian Nicula.
În România se estimează că numărul bolnavilor de cancer se ridică la aproximativ 400.000 de persoane. Astăzi s-a marcat Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului.
Reporter: Ana Maria Nedelea
Imagine: Forin Dan