Miniştrii de Externe din Uniunea Europeană se reunesc astăzi la Bruxelles pentru a purta o nouă rundă de negocieri pe marginea următorului cadru bugetar multianual, cel aferent perioadei 2014-2020. Discuţiile avansează însă într-un ritm dezamăgitor, în contextul în care aproape toţi liderii europeni vor reducerea fondurilor pe care statele lor le alocă vistieriei comune al Uniunii.
La sfârşitul acestei săptămâni, la Bruxelles va avea loc un nou summit al şefilor de stat din blocul comunitar pe tema următorului buget comun.
Până la sfârşitul acestui an, miniştrii trebuie să implementeze cele aproximativ 70 de legi comunitare care să stabilească noul cadru pentru adoptarea bugetului pe următorii şapte ani.
Mizele negocierilor pentru cadrul bugetar
Miza negocierilor este împărţirea a aproximativ 1.000 de miliarde de euro – valoarea totală a bugetului care trebuie divizat mai întâi pentru şapte ani, apoi pe fiecare program în parte.
Un summit pe aceeaşi temă organizat în noiembrie 2012 nu a avut niciun rezultat. Punctele în care discuţiile s-au împotmolit şi de această dată rămân numeroase, ceea ce îi face pe analişti să afirme că progresele înregistrate sunt aproape de zero. De la ierarhia priorităţilor blocului – ce program ar trebui să primească mai mulţi bani? - şi până la politicile de implementare a acestora, politicienii nu au găsit direcţii asupra cărora să cadă de acord.
Astfel, încă nu este deloc clar dacă fondurile alocate subvenţiilor agricole vor fi majorate, sau dacă se vor acorda, în schimb, mai mulţi bani pentru inovare sau ajutoare de dezvoltare regională.
De asemenea, problema fondurilor europene rămâne deschisă – există încă voci care cer ca statele cu rate scăzute de absorbţie a banilor europeni să aibă la dispoziţie sume mai mici în următorul exerciţiu buge