Dascălii sunt obligați să adune, din formarea profesională, 90 de credite transferabile în cinci ani. Cele mai multe dintre cursuri sunt plătite cu bani din buzunar.
Conform legislației în vigoare, dascălii trebuie să poată face dovada că, în ultimii cinci ani, au ținut pasul cu noutățile în domeniul în care predau și că au participat la cursuri de formare în echivalentul a 90 de credite transferabile. În lege nu există, însă, nicio sacțiune pentru profesorii care nesocotesc aceste prevederi. Nici nu este nevoie, atât timp cât dovezile de participare la cursuri sunt foarte bine apreciate în dosarele pe care orice profesor le întocmește, indiferent dacă este vorba de încercarea de a obține o mărire de salariu sau de situațiile în care se pune problema unei restrângeri de activitate.
“Legea spune doar că trebuie să le ai. Aceste documente contează foarte mult atunci cănd se întocmește dosarul pentru gradații de merit, participările la cursuri de formare sunt foarte bine punctate. De asemenea, contează ori de câte ori e vorba de realizarea unui punctaj, când se intră în concurență, de exemplu, când se impune restrângerea de activitate în școală, din cauza reducerii numărului de copii“, a spus profesoara Dana Păiuș, director adjunct la Colegiul Tehnic “Petru Poni”.
Formările se realizează, însă, de cele mai multe ori, pe banii profesorilor. Cu câteva excepții, reprezentate de cursurile de formare prin POSDRU, dascălii trebuie să plătească dacă vor să participe la cursuri. “Nu avem posibilitatea de a organiza cursuri fără taxă de participare. Chiar în condițiile în care reducem la maximum cheltuielile de logistică, trebuie să plătim formatorii“, a spus directorul Casei Corpului Didactic Neamț, Lăcrămioara Secară.
În funcție de durata și de tipul cursului, acestea pot costa de la 50 de lei până la câteva sute de lei. Pentru a avea o sit