Doar fumatul şi consumul excesiv de alcool sunt factori responsabili pentru aproximativ 40% din totalul cazurilor de cancer din lume. Dacă la acestea se adaugă alimentaţia nesănătoasă, lipsa activităţii fizice şi obezitatea, proporţia cazurilor de cancer care pot fi uşor prevenite trece de 60%, subliniază Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului, marcată astăzi.
Cancerul reprezintă creşterea şi răspândirea necontrolată a unor celule anormale. Dar tot „răul“ porneşte, de fapt, de la modificări care apar într-o singură celulă e corpului din miliardele de celule din care suntem alcătuiţi. Tipurile de cancer care pot fi cel mai greu prevenite sunt cele moştenite, dar acestea reprezintă doar 5-10% din totalul cazurilor de cancer din lume. Restul sunt cauzate, în principal, de stilul de viaţă modern şi, deci, din fericire, pot fi prevenite.
Interziceţi fumatul în spaţii publice!
Ţigările sunt cel mai important, cel mai mare, cel mai cunoscut şi, totuşi, cel mai ignorat factor care duce, în mod sigur, la apariţia celulelor anormale în organism.
Fumatul ucide aproximativ jumătate din fumători. Contrar percepţiei generale, tipurile de cancer cauzate de acest obicei care nu aduce absolut niciun beneficiu consumatorului şi celor din jur sunt variate. Pe lângă cancerul de plămâni, despre care ştim cu toţii, fumatul mai provoacă apariţia cancerului esofagian, laringian, al gurii, al gâtului, al rinichilor, al vezicii urinare, al pancreasului, al stomacului şi, în plus, este factor de risc pentru cancerul de col uterin.
Peste 70% din totalul cazurilor de cancer de plămâni sunt puse exclusiv pe seama fumatului, avertizează experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Nici în cazul victimelor nevinovate ale fumatului pasiv, cifrele nu sunt mai mici. Potrivit statisticilor OMS, peste 600.000 de oa