În vechea tradiţie a publicării rapoartelor de activitate cu un decalaj de doi ani, Curtea de Conturi a făcut public raportul de activitate pe anul 2011. Concluziile şochează prin amploarea prejudiciului evaluat de inspectorii instituţiei – 1,17 miliarde de lei. Aproape o treime de tranşă de împrumut de la Fondul Monetar Internaţional. Timişul este prezent în raport cu instituţii din aproape toate domeniile, vedete fiind, ca de obicei, Primăriile.
Concluzii şocante
Curtea de Conturi arată, în raportul pe 2011, publicat zilele trecute, că, în urma verificărilor făcute la mai mult de 2.300 de instituţii, prejudicii totale de peste 1.17 miliarde de lei. Ponderea cea mai mare a prejudiciilor (57,89%) este deţinută de abaterile de la prevederile legale care reglementează cele patru etape ale efectuării cheltuielilor bugetare, respectiv angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata acestora, în concordanţă cu prevederile legii bugetare şi cu destinaţia stabilită.
Cele mai frecvente cazuri de abateri se referă la efectuarea unor cheltuieli nelegale de personal, acordarea nelegală a unor drepturi salariale şi plăţi efectuate fără existenţa documentelor justificative. Alte cazuri se referă la efectuarea de cheltuieli cu bunuri şi servicii fără contraprestaţie (bunuri, lucrări, servicii nerecepţionate în cantitatea facturată şi plătită), precum şi la plăţi peste normele, cotele sau baremurile legale, angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata unor cheltuieli care nu au legătura cu scopul, obiectivele şi funcţiile entităţii. O pondere însemnată (17,76%) o au şi abaterile referitoare la administrarea contractelor de achiziţie publică, estimate la peste 200 de milioane lei.
Abateri de toate felurile, în Timiş
Cei care au curiozitatea studierii stufosului raport, de aproape 500 de pagini, constată că instituţii timişe