Cei 51 de copii de etnie romă care învaţă la şcoala din cartierul bălşean Mâineşti pot merge la toaletă fără a mai risca să fie văzuţi de colegi. Toaleta „turcească” din curtea şcolii a fost reparată după ce, vreme de mai mulţi ani, nimeni nu a părut interesat de starea acesteia, în condiţiile în care era o toaletă comună elevilor şi cadrelor didactice.
Odată cu repararea toaletelor din curtea şcolii, conducerea unităţii a luat măsuri şi în ceea ce priveşte aspectul interior al unităţii de învăţământ, dar şi reabilitarea magaziei în care sunt ţinute lemnele folosite la încălzirea claselor.
„În această clădire studiază 51 de elevi, dintre care 26 de elevi ai claselor primare şi 25 la grădiniţă, toţi de etnie romă. Cei care se află aici au avut posibilitatea de a-şi alege să meargă la şcoala nr.1 din oraş, însă au preferat să fie cât mai aproape de casă. În ultima perioadă am căutat să aducem o serie de îmbunătăţiri clădirii unităţii de învăţământ. Astfel, am pus la punct sălile de clasă unde învaţă elevii, am reparat toaletele din curtea şcolii, pentru a proteja intimitatea elevilor şi profesorilor, am reparat magazia pentru a nu risca să plouă peste lemnele pe care le folosim pentru a încălzi şcoala şi altele”, declară Dorinel Bogeanu, directorul şcolii nr. 1 din Balş şi al subunităţilor acesteia din cartierele Mâineşti, Vârtina şi Româna.
„Lipsa apei curente nu ne permite să investim în grupuri sanitare noi”
Deşi ar fi normal ca elevii şi profesorii să poată merge la o toaletă curată în incinta şcolii, lipsa apei curente şi a canalizării nu permit o investiţie de acest gen.
„Oricât de mult ne-am dori să realizăm o toaletă modernă în interiorul şcolii, acest lucru nu este posibil, din cauza problemelor de infrastructură ale zonei. Lipsa apei curente şi a canalizării nu ne permit să investim în grupuri sanitare no