Prinţii William şi Harry şi premierul David Cameron se află pe lista foştilor elevi ai şcolii. Prestigiosul pensionat de băieţi, fondat de Henric al IV-ea în 1440, reuneşte astăzi aproape 1300 de elevi care beneficiază de o educaţie aleasă.
La umbra castelului Windsor, unde regina Elisabeta a II-a petrece sfârşitul de săptămână, vizitatorul Colegiului Eton are impresia că a aterizat în timpul turnării unui film despre Anglia victoriană, într-un decor cât se poate de fotogenic, scrie „Le Figaro“.
Aici, 1300 de băieţi cu vârste cuprinse între 13 şi 18 ani studiază în celebrul pensionat.
În acest cadru, David Cameron, actualul premier britanic, dar şi rivalul său, Boris Johnson, primar al Londrei şi-au petrecut timpul, la fel ca şi prinţii William şi Harry, numeroşi proprietari de ziare, scriitori sau manageri.
Odată ce i s-a aplicat eticheta „Eton“, şcolarul devine membru al unei caste speciale.
O zi obişnuită începe cu o predică în capela gotică, urmată de o serie de ritualuri şi tradiţii respectate întocmai.
În curte, nu ai voie să treci pe lângă statuia fondatorului Henric al IV-lea decât prin partea dreaptă, pentru ca inima ta să fie alături de el. Este una dintre cele patru şcoli britanice care refuză să accepte şi fete.
„Mama m-a înscris la Eton de când m-am născut“, povesteşte un fost elev care doreşte să îşi păstreze anonimatul şi care face parte dintr-o familie de aristocraţi. Bunicul, unchiul şi fraţii săi au învăţat în acelaşi loc. „Trebuia să mă folosesc de aceste contacte pentru ca directorul şcolii Eton să îmi pună numele pe una dintre listele de aşteptare“, continuă el. Etonienii celei de-a treia generaţii au dreptul de a-şi grava numele pe lemnul unui birou sau al unei uşi.
Ideea care a stat la baza înfiinţării şcolii a fost însă cu totul diferită.
Fondată în 1440 de căt