Agenția pentru Protecția Mediului Bihor, în calitate de beneficiar al proiectului „Conservarea speciilor de lilieci în Munţii Pădurea Craiului, Bihor şi Trascău” LIFE08 NAT/RO/000504, proiect cofinanţat de către Comisia Europeană prin instrumentul financiar Life, a montat panouri de avertizare la 40 de peșteri din județele Bihor, Cluj și Alba. Conceptul panourilor este accesibil și ușor de înțeles pentru toate categoriile de vârstă, chiar și pentru cei mai mici dintre vizitatori ai acestor peșteri – copiii – viitoarele generații de specialiști biologi, ecologi, speologi, iubitori ai naturii sau simpli turiști.
Aceste panouri explică, în imagini, regulile de comportament adecvat în mediul subteran, reguli de bun simț pentru a putea vizita o peșteră – fără a deranja viețuitoarele din ea.
Montarea acestor panouri va contribui la informarea, conștientizarea și educarea publicului larg privind protecția peșterilor și a celor mai importanți locatari ai lor, liliecii. Mai multe informaţii referitor la acest proiect sunt disponibile pe site-ul www.batlife.ro.
Obiectivele proiectului:
- asigurarea pe termen lung a conservării populaţiilor de lilieci în arealul proiectului;
- creşterea gradului de conştientizare în rândul publicului larg, referitor la importanţa ecologică a liliecilor şi necesitatea protecţiei lor;
- crearea unei reţele de specialişti şi organizaţii, care pot contribui la monitorizarea pe termen lung a populaţiilor de lilieci din zona proiectului.
Rezultatele aşteptate:
- vor fi realizate planuri de management pentru şapte specii de lilieci din zona de desfăşurare a proiectului;
- va fi conceput un ghid pentru elaborarea de planuri de gestionare pentru adăposturi subterane, a habitatelor învecinate, care ar putea fi utilizate în viitor la nivel naţional;
- vor fi închise într-un mod favorabil liliecilor 15