de Andra MARINESCU
andramarinescu@tribuna.ro
04 februarie 2013 21:42
0 vizualizari
A-A+
Ca la mama acasă. Aşa se defineşte tot ce este bun, natural şi gustos. După acest principiu s–au condus şi Ioan şi Liliana Lungu, cei care au adus bucatele tradiţionale ale Răşinariului pe strada Siretului şi la Piaţa Ţărănească Transilvania.
Povestea afacerii soţilor Lungu începe undeva în decembrie 2011, din dorinţa de a oferi oamenilor produse sănătoase. "Am avut ideea aceasta din cauza produselor pe care le găseam în supermarketuri, cu foarte mult colorant şi aditivi. Noi ne ocupam cu prepararea cărnii, dar am zis să le lăsăm şi copiilor ceva, lui Ionuţ şi Dariei, învăţându-i să consume cât mai sănătos", afirmă la unison soţii Lungu. Ioan şi Liliana Lungu vin din Răşinari, acolo unde şi-au însemnat zilele şi scriitori ca Emil Cioran sau Octavian Goga.
"Lucrăm după tradiţia de la Răşinari"
Au adus la Sibiu produse tradiţionale care mai de care mai diverse, de la pastramă şi cârnaţi de oaie şi de porc, şuncă ţărănească sau jambon, la costiţă afumată, tobă afumată, slănină ţinută la saramură şi afumată, burtă afumată, jumări, guşă fiartă şi muşchiuleţi de porc afumaţi, cârnaţi fripţi în untură, la borcan. "Produsele sunt făcute ca acasă. Lucrăm după tradiţia de la Răşinari. Facem cârnaţii după reţeta părinţilor noştri", mărturiseşte Ioan. Astfel, el ne dezvăluie şi câteva dintre secretele reţetelor sale, la care ingredientele-minune sunt sarea, piperul, usturoiul şi, mai ales, fumul natural. "De exemplu, la pastrama de oaie folosim spata şi pulpa din care facem pastrama, tot aşa, ţinută la saramură. După o perioadă, o băgăm şi la condimente, apoi se ia, se spală şi se afumă. Se ţine puţin la uscat şi după aceea se trece la consum", povesteşte bărbatul. Dar şi cârnaţii de oaie au o "prescripţie". În acest sens, se