Prin naţionalizarea băncii SNS Reaal săptămâna trecută statul olandez a ajuns să controleze două dintre cele mai mari bănci din ţară. ING, cel mai mare creditor, supravieţuieşte cu un bailout de zece miliarde de euro primit în 2008 şi este încă dator guvernului pentru aceşti bani. Din top patru, doar Rabobank a rămas fără „pată“.
Naţionalizarea SNS Reaal contra unui bailout de 2,2 miliarde de euro reprezintă un semnal puternic că sistemul bancar european încă se confruntă cu efectele crizei financiare şi că acesta trebuie să găsească o soluţie prin care să lase instituţiile de credit să intre în faliment fără ca datoriile guvernelor să crească, scrie CNN.
În Olanda sistemul bancar a supravieţuit celor cinci ani de la începutul crizei financiare datorită ajutorului venit din partea statului, care pe lângă SNS Reaal mai controlează ABN Amro.
„Este îngrijorător. Aproape întreg sistemul bancar din Olanda depinde acum de ajutorul guvernului“, a spus Arnoud Boot, profesor de finanţe la Universitatea din Amsterdam, citat de publicaţia The Wall Street Journal.
Guvernul olandez s-a angajat să injecteze 2,2 miliarde euro în SNS Reaal şi să şteargă o datorie de 800 milioane euro aferentă unui bailout anterior, plus încă 700 milioane euro din valoarea activelor toxice ale instituţiei. De asemenea, pentru stabilizarea băncii statul va acorda suplimentar credite şi garanţii de 6,1 miliarde euro. Guvernul va încerca însă să reducă povara care ar reveni contribuabililor privind acest ajutor financiar prin impunerea unei taxe speciale asupra celorlalte bănci olandeze care vor plăti în total un milion de euro. SNS Reaal are operaţiuni în domeniul bancar şi al asigurărilor.
Motivele naţionalizării
Naţionalizarea SNS Reaal a fost inevitabilă, deoarece negocierile cu investitorii privaţi referitoare la majorarea capitalului au eşuat, i